maanantaina, helmikuuta 21, 2005

Nagoyasta

Ajattelin kertoa tässä lyhyesti matkani kohteesta, eli Nagoyan kaupungista.
Nagoya on n. 2,2 miljoonan ihmisen väkiluvullaan Japanin neljänneksi suurin kaupunki. Nagoya sijaitsee jotakuinkin Kioton ja Tokion välissä, keskellä Japania. Keskeisen sijaintinsa vuoksi kaupunki onkin todella merkittävä henkilö- ja tavaraliikenteen yhtymäpaikka.
Vaikka Nagoya onkin suuri kaupunki, ei siellä ole kovin merkittäviä turistikohteita, eli normaalivuosina siellä ei voi odottaa näkevänsä paljoa turisteja. Vuosi 2005 on kuitenkin jossain määrin poikkeus, sillä Nagoyassa pidetään Aichi-Expo 2005 maailmannäyttely, ja se varmasti vetää uteliaita vierailijoita kaupunkiin.

Kohdeyliopistoni on Chukyo University, jonka pääkampus sijaitsee Nagoyassa. Lisäksi yliopistolla on toinen kampus läheisessä Toyotan kaupungissa. Toyotan kampuksella järjestetään pääasiassa liikunnan- ja tietotekniikan opetusta. Asuntoni sijaitsee alustavien tietojen mukaan lyhyen kävelymatkan päässä Nagoyan kampuksesta, joten pääasiallisiin koulumatkoihin ei pitäisi rahaa kulua. Toisaalta ajattelin ottaa jotain liikunta-aiheisia kurssejakin, joten Nagoya-Toyota matkaan kuluukin sitten jeni poikineen. Chukyo University on yksityinen yliopisto, mistä johtuen sillä onkin käytettävissä rahaa jonkin verran enemmän kuin normaaleilla valtion yliopistoilla. Yliopisto on tasokas, mutta ei kuitenkaan mikään huippuyliopisto.
Opetus järjestetään Chukyossa TÄYSIN japaniksi ja siksi jännitänkin hieman miten tulen toimeen nykyisellä kielitaidollani. Toisaalta tiedän, että suomessa annettava japanin opetus on jossain määrin käyttökelvotonta, sillä opetettava kieli on sävyltään neutraalia, eikä sitä käytetä juuri muualla kuin kirjallisuudessa. Pääasiallisesti Japanissa puhutaan arkityylisellä sävyllä ja muodollisemmissa tilaisuuksissa hypätäänkin suoraan kohteliaaseen tyyliin. Ensimmäisinä viikkoina onkin siis odotettavissa paljon ymmärtämätöntä puhetta, eikä englannillakaan ei tule toimeen, sillä japanilaisten englanninkielentaito on kovin heikkoa.

Lisäjännitystä matkaan tuo se tosiasia että Nagoya sijaitsee sangen maanjäristysherkällä alueella ja siellä on jo jonkin aikaa odoteltu seuraavaa suurta järistystä. Kaupungin nettisivuilla onkin kattavat turvallisuusohjeet miten toimia maanjäristyksen sattuessa. Pitänee lukaista ohjeet läpi pari kertaa ennen matkaa.