tiistaina, helmikuuta 01, 2005

Lähtöorientaatio, Part II

Kävin tänään KV-yksikössä lähtöorientaatiossa. Orientaatio oli henkilökohtainen ja paikalla oli Oulun ISEP-koordinaattorin lisäksi myös aiemmin tapaamani Chukyon vanha vaihtari, Sami. Keskustelimme mm. viisumiasioista ja kulttuurishokista. Sami kertoi myös hieman lisää käytännön asioista. Matkalle kannattaa hänen mukaansa varata rahaa kuukauden tai parin tarpeisiin, sillä sen verran saattaa kestää ennen kuin ruokaraha ja mahdollinen stipendi apuraha alkaa juosta. Myös vaatetuksesta oli puhetta.
Koska Japanissa vaatteiden koot ovat pieniä, voi minun kokoisellani kaverilla olla ongelmia sopivien vaatteiden löytämisessä. Vaatteita kannattaa siis ottaa suomesta mukaan riittävästi. Ja vaatteiden tulisi olla kevyitä ja hengittäviä, kuten esim. puuvillaa, sillä Japanin kesä on kuuma isolla koo:lla. Lämpötila saattaa tuolloin nousta lähemmäs 40 astetta ja ilmankosteuskin pysyttelee usein lähellä 100 %:a. Myös kevyet, hyvin istuvat kengät kannattaa ottaa mukaan, joskaan lenkkareita Sami ei suositellut liian hiostavina. Jotain sadevarusteitakin voi ottaa mukaan, sillä keväällä on parin-kolmen viikon mittainen sadekausi, jolloin vettä sataa ihan reilusti. Myös shampoota kannattanee ottaa suomesta mukaan, sillä japanilaisten paksuille hiuksille tehty shampoo ei kuulemma pese kunnolla ohutta suomalaista hiusta.
Sami kertoi itse ostaneensa liikkumista varten halvan polkupyörän, jolla pääsee kulkemaan helposti lyhyempiä matkoja. Pyöräilemällä säästänee huomattavasti joko liikkumiskustannuksissa tai ajassa.