torstaina, maaliskuuta 31, 2005

Reissu, part 1

Lähtö oli aamulla klo 11.15. Ajoimme lentokentälle apteekin kautta, josta ostimme mukaani vielä joitakin mahdollisesti tarpeellisia lääkkeitä Lentokentällä tapasin matkatoimiston edustajan, joka vaihtoi vajaan lippusettini uuteen. Istuimme kahvilassa jonkin aikaa ennenkuin pääsin koneeseen. Helsingin lentokentällä ei oikeastaan tapahtunut mitään erikoista. Frankfurtin lennolla tulin hieman huonovointiseksi, mutta olo meni ohi kun pääsin kävelemänä kentällä Frankfurtissa piti jo kysellä useamman kerran ennenkuin sain navigoitua tieni noin suurella lentekentällä oikeaan paikkaan. Kävin ensimmäseksi varaamassa paikan Tokion lennolle, jonka jälkeen kävin tarkastamassa mistä lento lähtee. Sitten kävin syömässä ja katselin liikennettä kentällä Lähtöajan lähestyessä siirryin koneelle.

keskiviikkona, maaliskuuta 30, 2005

Liput ja Pakkaus

Lentoliput tulivat eilen tiistaina, sen jälkeen kun olin kirjoitellut matkayhtiölle ja soitellut kuriikifirmalle. Liput olivat jo Oulussa, mutta paikallinen jakelufirma ei pitänyt kiirettä niiden kanssa. Sain kuitenkin liput, MUTTA kirjeestä puuttui yksi lentolippu. Matkasuunnitelmani mukaan minun pitäisi lentää Oulu-Helsinki-Frankfurt-Tokio-Nagoya reittiä, mutta Tokio-Nagoya välin lippua ei nipussa ollut. Muutaman matkayhtiölle kirjoitetun kirjeen ja soitetun puhelun jälkeen he aikoivat selvittää asian ja palata asiaan tänään. Niinpä matkayhtiön edustaja soitteli tänä aamuna ja kertoi että he lähettävät jokun henkilön tuomaan minulle liput Ouluun...Lontoosta. Eli siis matkayhtiön joku työntekijä lentää keskiviikko-torstai-yönä Ouluun ja hän antaa minulle torstai aamuna uudet liput lentoasemalla. Tämä on jo todellista palvelua. Hirvittää vain ajatella paljonko matkayhtiölle tuli laskua yhdestä unohtuneesta lipusta.

Lentolipuista selvisi myös se, että matkatavaroilla on 20kg painorajoitus. Siispä olen tässä yrittänyt pidemmän aikaa saada kaikki tarvittavat vaatteet ja tuliaiset sullottua matkalaukkuun ja samalla pyrkinyt pysymään sallituissa painorajoissa. Myönnettäköön että laukku taitaa painaa hieman yli 20kg, joten saatan joutua maksamaan ylipainosta lähtöselvityksen yhdeydessä. Toivotaan kuitenkin että lentoyhtiö joustaisi hieman tuon painon suhteen, koska olen kuitenkin menossa hieman normaalia turistimatkaa pidemmälle reissulle.

Tunnelmat ovat todella jännittyneet ja välillä ahdistaakin sukulaisten ja tuttujen asioiden jättäminen taakse. Kuitenkin olen yrittänyt olla positiivisellä mielellä ja ajatella mitä kaikkea mahtavaa seuraavan yhdeksän kuukauden aikana voi tapahtua. Tämä lienee viimeinen kirjoitukseni vähään aikaan, sillä en tiedä miten pian pääsen käsiksi Internetiin Japanissa.

Tässä kaikki tällä kertaa. Näkemiin Oulu! Näkemiin Suomi! Tavataan jouluna!

tiistaina, maaliskuuta 29, 2005

Lippuja odotellessa

Viikko sitten kirjoittelivat eräästä Lontoolaisesta matkatoimistosta ja kyselivät osotetta mihin lähettää JASSOn kustantamat lentoliput. He meinasivat lähettää liput kuriiripostilla, mutta eipä ole vielä lippuja näkynyt. Japanista kuriirikirjeet tulivat n. viikossa, joten on hieman outoa että Englannista kestää yhtä kauan. Toisaalta tässä välissä olleet pääsiäspyhät varmasti hidastavat postin kulkua.

Olen yrittänyt hoidella vielä viimeisiä asioita, mitä Suomessa on tehtävänä eli laskujen suoraveloitusjärjestelyjä, tuliaisten ostelua, pienimuotoista pakkailua jne. Kokoajan tuntuu siltä että pitäisi vielä tehdä vaikka mitä, mutta toisaalta juuri mitään tehtävää ei tule enää mieleen. Noh, kyllähän unohtuneet asiat muistaa sitten viimeistään lentokoneessa. Tokihan kieltä olisi voinut opiskella omatoimisesti enemmän, mutta toisaalta samalta varmasti tuntuisi, vaikka sitä olisi päntännyt joka päivä, aamusta iltaan.

Täytyy kyllä myöntää, että välillä hirvittää koko matkaan lähtemisen ajatuskin ja toisaalta taas välillä tuntuu ihan mahtavalta. Jokatapauksessa lähtö jännittää hetki hetkeltä enemmän. Uskon kuitenkin että matkasta tulee todella hieno ja taatusti ikimuistoinen.

maanantaina, maaliskuuta 21, 2005

Viisumi ja Fyffe

Piipahdin Helsingissä viimeviikon lopulla. Pääasiallinen kohteeni oli Helsingin Japanin suurlähetystö mihin kävin jättämässä viisumihakemuksen, certificate of eligibilityn sekä passini. Lähetystön edustaja lupasi että saan viisumin vielä saman päivän aikana. Aluksi hän sanoi että viisumin saa alle tunnissa, mutta koska viisumeita kirjoittava konsuli oli sillä hetkellä kiireinen, joudun odottelemaan 5-6 tuntia. Aika kului mukavasti Helsinkiä kierrellessä ja lopulta lähetystöstä soiteltiinkin että viisumini olisi valmiina noudettavaksi. Kävin hakemassa passini ja siihen liimatun viisumin lähetystöstä ja palailin autoillen kotiin.

Tänään kävin pankissa vaihtamassa rahaa, jotta tulen toimeen perillä. Stipendeistä saatavat rahalliset korvaukset kun alkavat juosta vasta jonkin ajan kuluttua, enkä ole täysin varma mistä saan nostettua Visallani käteistä. Vaihdoin rahaa noin kuukauden tarpeiksi, edellisen vaihtarin suosituksen mukaan.

tiistaina, maaliskuuta 15, 2005

Certificate of Eligibility

Tänä aamuna kävi postin kuriiri kiikuttamassa minulle kaipailemani Certificate of Eligibilityn. Tuo lappusen kanssa pitää siis vielä käydä Japanin suurlähetystössä Helsingissä ja sieltä saan sitten viisumin. Näillä näkymin olen suunnitellut Helsingin matkani tämän viikon torstain ja perjantain taitteeseen. Viisumihakemuksen ja sertifikaatin lisäksi konsulaattiin pitää viedä ehjä passi ja passikuva viisumia varten.

maanantaina, maaliskuuta 07, 2005

Peruutus

Tatsuo kirjoitteli taas postia noista lentolipuista. Hän kertoi että saan JASSO-stipendin kautta liput Nagoyaan asti, ja että voin perua nykyiset lippuni. Siispä soittelin hetki sitten Kilroy Travelsille ja peruin Oulu-Helsinki-Osaka lippuni. Tatsuon mukaan saan uudet lippuni muutamaa päivää ennen lähtöä, joten virheille lippujen suhteen ei jää paljoa varaa. Toivottavasti JASSO:n kanssa yhteistyössä toimiva matkatoimisto hallitsee hommansa.
On todella hienoa että pääsen nyt suoraan Nagoyaan asti, sillä olisi varmasti ollut hankalaa raahata matkatavaroita tuntitolkulla Osaka-Nagoya välillä.

perjantaina, maaliskuuta 04, 2005

Jassoo

Tulipas tälle päivälle mukavia uutisia Tatsuolta. Seuraavassa katkelma sähköpostista:

---> You HAVE been named as a recipient of the JASSO scholarship.<---

---> Congratulations!! <---

The scholarship provides:
80,000 yen per month during your stay at Chukyo and
a round-trip airline ticket to and from Nagoya.

Eli saan siis 125 000 jeniä käteistä per kuukausi, kun otetaan huomioon ISEP:n maksama 45 000 jenin ruokaraha. Eli tuo tekee nykykurssilla noin 900 euroa. Lisäksi stipendi kattaa siis myös edestakaiset lennot, joten niistäkin saan jo maksamani rahat takaisin. Tuon lentojärjestelyn osalta minun pitää olla vielä yhteydessä Tatsuoon ja selvittää mitä tehdä nykyisille lentolipuilleni.

Tieto stipendin saamisesta helpottaa mukavasti järjestelyjä, kun tietää rahoituksen olevan kunnossa loppuvuoden ajan. Enää pitää odottaa viisumin saamista, jonka jälkeen suurimmat järjestelykysymykset alkavat olla hoidettu.

torstaina, maaliskuuta 03, 2005

Merkkejä ja muuta mukavaa

Viime päivinä on taas kirjoittelu ollut vähäisempää. Pääasiassa koska mitään ihmeellistä ei tämän asian tiimoilta ole tapahtunut. Lukuun ottamatta sitä, että luottokunnan byrokratia toimi odotettua nopeammin ja sain kaipaamani Visa-kortin jo viime viikon perjantaina, kokonaista viikkoa ennen kortin luvattua toimitusaikaa. Siispä esitän tässä kiitokset luottokunnalle ripeästä toiminnasta. Jatkakaa samaa rataa.

Viime sunnuntaina iski selkääni pahemmanpuoleinen noidannuoli, joka on vaikeuttanut elämää aikalailla. Alkuviikosta kävin näyttämässä kipeää selkää YTHS:n fysioterapeutille, joka lyhyen tarkastuksen jälkeen totesi SI-nivelen olevan kivun aiheuttaja. Kivun pitäisi mennä ohi itsekseen, kunhan nivel pääsee palautumaan oikeaan asentoonsa. Riittävän levon ja voimakkaiden särkylääkkeiden ansiosta selkä alkaakin osoittaa tervehtymisen merkkejä eikä istuminenkaan tuota enää suuria ongelmia. Toivottavasti tämä oireilu ei ole kuitenkaan merkki mistään vakavammasta. Olisi harmillista jos selkä hajoaisi pahemmin matkan aikana.
Kävin myös hammaslääkärillä tarkastuttamassa hampaani. Koska ISEP:n vakuutus ei korvaa hammashoitoa, kannattaa mahdolliset ongelmat hoidattaa ennen lähtöä.

Olen viimeaikoina päntännyt lisää kanjeja, eli noita japanin sanakirjoitusmerkkejä. Merkkejähän pitäisi lehteä lukeakseen osata noin 2000 kappaletta. Kavereiden kanssa netistä löytämämme 'Golly's Vocab Tutor'-ohjelman avulla merkkien opettelu on kuitenkin helpottunut huomattavasti verrattuna aikaisempaan vihkosta pänttäämiseen. Viimeisin japaninkurssilla pidetty kanjitenttikin meni hyvin: 90 pistettä sadasta. Laskeskelin tuossa että tunnistan helposti noin 300 merkkiä. Eli sen lehden lukemiseen on vielä pitkä matka. Onneksi on sanakirjat.

Lähtöön on alle kuukausi aikaa eikä viisumista eikä stipendistä ole vielä kuulunut mitään. Toisaalta edellisinäkään vuosina ei tietoa ole niistä saatu kuin vasta parisen viikkoa ennen lähtöä. Vaatetta olisi pikkuhiljaa kiva päästä ostamaan matkaa varten, mutta ikävä kyllä tähän aikaan vuodesta sopivan kevyttä vaatetta ei ole juurikaan saatavilla. Eli senkin asian kanssa pitää odotella vielä pari viikkoa.